środa, 12 kwietnia 2017

Marta myślała, że je się udało...

Jaka jest szansa na to, że jeśli rzucimy nudną pracę, przewidywalne życie i zaczniemy spełniać marzenia, to nam się uda? „Teoria zakalca Dagny Przybyszewskiej” w księgarniach od 19 kwietnia.

Marta ma przed sobą oszałamiającą karierę. Jest pisarką wyszukanych kryminałów i narzeczoną Andrew – bywalca salonów i trendsettera. Słynie ze znajomości świata Dagny Juel i Stanisława Przybyszewskiego, nosi najdroższe ubrania słynnych projektantów i błyszczy w świetle fleszy. Myśli, że jej się udało. Nie spodziewa się, że prawdziwa życiowa rewolucja dopiero przed nią.

„Teoria zakalca Dagny Przybyszewskiej” to debiutancka powieść Anny Brody osadzona w krakowsko-warszawskich realiach. Autorka, niczym wytrawny znawca ludzkiej natury, wyciąga na światło dzienne kołtuństwo i chciwość, mylone często z postępem i zaradnością. Unika jednak smutnych obrazów, a ich grozę osłabia humorem i groteską. Z ogromną dozą dystansu gani ludzkie przywary i opowiada o tym, co jest najwięcej warte: o wielkiej miłości i spełnianiu marzeń, choćby i tych pozornie całkiem nieosiągalnych.


"Sukienka była niezwykle oryginalna. W innych okolicznościach mogłaby się Marcie nawet spodobać – na przykład gdyby była druhną w jakiejś wiosce w Alabamie w latach siedemdziesiątych. Druhną, która upadła na głowę. Niewykluczone, że doceniłaby grę połyskliwych zieleni, fioletów i brązów na bufiastych rękawach, spódnicę uszytą z czegoś przypominającego całun oraz krój cyrkowego namiotu. Nigdy nie włoży czegoś takiego. Nigdy. No, może jeśli wybuchnie wojna, Marta straci wszystkie ubrania i to zadecyduje o życiu lub śmierci... Rozważy taką ewentualność. Poza tym Marta nie znała się na modzie. Nic a nic. Boleśnie brakowało jej kapitału kulturowego pozwalającego ocenić, czy coś jest paskudne w sposób modny i wyrafinowany, czy też paskudne tak po prostu."  
(fragment książki)



Kilka słów o autorce:
Anna Broda – z wykształcenia socjolog. Interesuje się kulinarnymi trendami, obyczajami i historią polskiej kuchni. Często można ją zastać w bibliotece, jednak najbardziej lubi prowadzić badania terenowe w restauracjach i cukierniach. Trudno uwierzyć ile kawałków ciasta czekoladowego musiała zjeść dla dobra nauki. Mieszka w Warszawie.

źródło: mat. prasowe

0 comments:

Prześlij komentarz